La Xarxa de dones per la salut ens convida a ser subjectes actius en el procés de salut amb l’objectiu d’aconseguir millor qualitat, equitat i calidesa en l’atenció sanitària i el desenvolupament de polítiques públiques amb perspectiva de gènere.
La Xarxa de dones per la salut va començar a funcionar l’any 1997 en el marc de les trobades per a la celebració del 28 de Maig que és el Dia Internacional d’Acció per la Salut de les Dones. A partir d’aquell moment, dones feministes que estàvem interessades en treballar al voltant d’aquest tema vam començar a unir-nos i a teixir, entre totes, el projecte.
El juny de 2002, ens vam constituir legalment com a Federació agrupant diverses entitats de dones i entitats mixtes d’arreu de Catalunya interessades per la salut des d’una perspectiva de gènere. Avui, la xarxa està integrada per més d’una vintena d’entitats i estem organitzades en diferents col·lectius i àmbits: d’usuàries, d’ajuda mútua, de professionals i d’activistes per la salut.
Biaix de gènere
Les deficiències en salut al voltant de les dones són moltes i diverses. Un dels principals problemes és que el sistema biomèdic és totalment androcèntric. És imprescindible introduir la perspectiva de gènere en el món de la salut perquè les malalties i la manera d’afrontar-les de les dones i els homes són diferents.
Malgrat les evidències, la investigació mèdica ha ignorat les malalties específiques, el malestar i les causes de dolor de les dones. Això provoca que els estudis i diagnòstics tinguin un biaix que afecta negativament a les dones fins al punt que, l’any 2021, l’OMS va reconèixer que el gènere és un factor determinant de la salut.
Un model de salut holístic
Cal garantir l’accés de les dones a una informació neutra i veraç, per tal de recuperar la posició de poder i decisió informada de les dones en temes que les afecten directament. Des de la Xarxa, denunciem l’excessiva medicalització de les dones sobretot en els processos naturals i les intervencions mèdiques o farmacològiques innecessàries o excessives.
Creiem en un model de salut més holístic que tingui en compte els elements biològics, psicològics, socials i mediambientals i defensem un model sanitari públic, universal i gratuït, de qualitat i amb calidesa.
A banda, també treballem en favor dels drets sexuals i reproductius i lluitem contra la violència masclista, en totes les seves formes i demanem considerar-la com un problema de salut pública.
Defensa de drets i respecte a les voluntats de les dones
El feminisme és el que va impulsar la creació de la nostra xarxa. El feminisme està present en el nostre dia a dia entès com a defensa de drets i respecte a les voluntats de les dones. Precisament, la nostra tasca és incidir en diferents àmbits perquè es tingui en compte la perspectiva feminista.
Malgrat els avanços i els anys que fa que treballem per aquest tema, hem de continuar estant presents al carrer, donar veu i presència a tot allò que defensem i seguir denunciant tot allò que no funciona.