A Userda 9 volem ser responsables en el nostre consum i comprem allò que necessitem amb criteris de responsabilitat ecològica i social.
Userda 9 som un grup de persones i famílies interessades a canviar la seva manera de consumir que ens hem ajuntat per adquirir productes biològics i ecològics directament dels productors. Els integrants de l’entitat som sòcies i assumim entre totes la responsabilitat del projecte. El funcionament és democràtic i autogestionat i la gestió es basa en la participació activa de les persones. No tenim ànim de lucre i els beneficis es reinverteixen integrament en el projecte.
Vam començar a funcionar com a grup de consum al barri de la Prosperitat de Barcelona l’any 2000. El grup inicial l’integrava gent que formava part d’entitats de 9 Barris, d’associacions de veïns, de grups ecologistes o que estaven interessades amb l’agricultura ecològica i de proximitat. El projecte va anar creixent i vam acabar decidint constituir-nos com a cooperativa de consum.
L’objectiu era fugir de l’acte de consum lligat als supermercats i als majoristes -i, en general, del model extractivista lligat a tot això- per acostar-nos a un consum responsable. És a dir, aquell consum que té en compte la producció de proximitat, el producte ecològic i de temporada, que cuida el territori i als pagesos. Un model que respecti el medi ambient i, també, les condicions laborals dels treballadors.
Divulgació dels valors del consum responsable
A banda de la compra i el repartiment dels productes entre els socis també dediquem part dels nostres esforços a la divulgació dels valors del consum responsable en el nostre entorn immediat. Per això, periòdicament, fem xerrades i tallers per entitats i escoles. Sempre amb l’objectiu de difondre els valors de l’ecologia, el medi ambient i el consum responsable.
També, amb l’associació de veïns, hem recuperat un espai degradat del barri que hem convertit en un hort socioeducatiu. L’hort Ecovincles és un projecte comunitari: no hi ha parcel·les particulars, les decisions es prenen en comú i tota la producció és pel banc d’aliments.
Un altre aspecte que treballem des d’Userda és la creació de xarxa amb altres entitats del barri. Treballem amb escoles, casals d’avis, casals d’estiu, centres que treballen amb persones amb diversitat funcional, esplais, centres d’atenció primària… També tenim molts vincles amb el casal de barri i amb el poliesportiu -que comparteixen un model de gestió cívica-. I, és clar, participem en les festes del barri.
Canviar el model
Fan falta polítiques públiques que donin suport al model de consum responsable i als petits pagesos i ramaders. Hi ha una altra manera de consumir i hi ha manera d’organitzar-nos per fer-ho possible. Hem d’informar a la gent les conseqüències del consum que fa, provocar la reflexió i i empoderar-nos per canviar el model actual entre totes.