• Skip to primary navigation
  • Skip to main content

Ciutats Vivibles

  • Presentació
  • Recursos
  • L’equip
  • Agenda i notícies
  • ca
  • cast
  • Mapeig d’entitats

PAH de Barcelona

«Necessitem urgentment una llei que garanteixi el dret a un habitatge digne per tothom»

Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona

lapahdebarcelona@gmail.com

632871675

Lloc web

Carrer de Leiva, 44, Barcelona, Catalunya, 08014, Espanya.

La Plataforma d’Afectats per la Hipoteca (PAH) de Barcelona es va fundar l’any 2009 per fer front a la gran crisi hipotecària que va provocar l’esclat de la bombolla immobiliària. Avui, el seu objectiu continua sent defensar el dret a l’habitatge de persones i famílies vulnerables.

La PAH té un àmbit d’actuació estatal i s’organitza a partir de més de 200 nodes. A Catalunya tenim una setentana de nodes de manera que quasi tothom té un nucli proper a la seva població. És un moviment horitzontal, sense jerarquies, i ens organitzem a partir de l’assemblea i les comissions de treball. Ens autofinancem mitjançant les aportacions voluntàries dels membres, les activitats que organitzem i la venda de marxandatge.

Som un moviment social feminista perquè la gran majoria de persones que s’acosten per fer front als seus problemes i lluitar per solucionar-los són dones. Alhora, som un moviment obert i molt divers i, per tant, ens hem anat trobant situacions que ens han portat a treballar i incorporar com a bases l’antiracisme i l’antimasclisme en el nostre funcionament.

L’organització està formada tant per persones afectades que tenen o han tingut un problema amb el seu habitatge -sigui per les hipoteques, els lloguers o per haver ocupat- com per persones no afectades. Els problemes amb l’habitatge i d’accés a l’habitatge ens afecten a totes o ens poden arribar a afectar en un moment o altre. Per això, qualsevol pot sentir-se motivat a participar a la PAH.

Suport mutu

Cada setmana fem dues assemblees, una de rebuda -on expliquem que som, què fem i què no fem- i una altra de coordinació -on decidim les accions. De vegades la gent pensa que som com una gestoria on pots portar els teus papers i esperar a que et resolguin el teu cas però no funcionem així sinó que practiquem el suport mutu. Nosaltres hem acumulat coneixement sobre els passos a seguir davant les diferents situacions i el compartim. Fem acollida a les persones que s’acosten i, entre totes, ens assessorem per fer front a cada situació.

Molta gent arriba amb sentiments de culpabilitat, problemes emocionals i molta vergonya. Nosaltres creiem que hem de trencar amb això. Sovint la tasca d’acollida comença per fer veure a la gent que no són culpables de la situació que arrosseguen. Els polítics i el sistema financer són els que generen els problemes. El sistema és el que falla, no les famílies.

Dret a l’habitatge digne

La PAH ha estat un referent per altres moviments, d’aquí i d’arreu, que han anat sortint al voltant del tema del dret a l’habitatge. Som un moviment social solidari, pacifista i apartidista. Pressionem als polítics, empreses, bancs i institucions -fent ús d’accions directes com les manifestacions o els escraches– perquè necessitem urgentment una llei que garanteixi el dret a un habitatge digne per tothom.

Som conscients de la complexitat del problema i, per això, sovint treballem conjuntament amb altres entitats i ens coordinem per campanyes com la de la Llei 24/2015 de la Generalitat (Llei de mesures urgents per a afrontar l’emergència en l’àmbit de l’habitatge i la pobresa energètica), la reserva del 30% de les promocions per habitatge públic o la regulació dels preus del lloguer.

Al llarg d’aquests anys, entre totes, hem aconseguit moltes coses a través de la pressió i la lluita social. I continuarem treballant perquè encara queden moltes coses per fer.


Espais de coordinació

  • Congrés d’habitatge de Catalunya

Materials i guies

  • Documents útils
  • Publicacions
Eixos: Habitatge
Etiquetes: Defensa del dret a l’habitatge / Suport mutu
  • Política de privacitat i cookies
  • Creative Commons BY-NC-ND 4.0
  • Il·lustració portada: Tonina Matamalas