L’Observatori DESC és un centre per la defensa dels drets humans que concentra els seus esforços en desmuntar la percepció devaluada dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA) amb relació a altres drets com els Drets Civils i Polítics i els drets patrimonials.
L’Observatori DESC és un centre per la defensa dels drets humans que concentra els seus esforços en desmuntar la percepció devaluada dels Drets Econòmics, Socials, Culturals i Ambientals (DESCA) amb relació a altres drets com els Drets Civils i Polítics i els drets patrimonials.
A l’Observatori Desc ens dediquem a defensar els drets a l’habitatge, al treball, a l’educació, a la salut, a l’alimentació i a l’ambient sa. Treballem fent recerca, formació i incidència política pel que fa a canvis legislatius o a polítiques públiques favorables als drets socials. Promovem investigacions i publicacions, organitzem seminaris i cursos i acompanyem reivindicacions i lluites populars. També fem assessorament a algunes administracions públiques sigui en l’elaboració o en la implementació de polítiques amb perspectiva de drets humans.
Aglutinar les lluites
Es parla molt de drets humans però de drets socials es parla menys o, si es parla, es fa en abstracte. Quan es crea l’observatori, l’any 1998, no hi havia cap entitat que aglutinés les lluites pels Drets Socials. Sí que es treballaven de forma separada, però en aquell moment es va veure necessari treballar-los sota un mateix paraigües.

La defensa del dret a l’habitatge i el dret a la ciutat són els camps on tenim més recorregut, però també ens fixem en temes de drets ambientals, qüestions de justícia econòmica… Treballem en campanyes conjuntes amb la societat civil i, en alguns temes, fem ús del litigi estratègic des d’una perspectiva jurídica. Tot això ho enllacem amb qüestions de justícia global. I, per tant, col·laborem sovint amb entitats del Sud global, xarxes internacionals i amb Nacions Unides.
En la definició del projecte, l’any 1998, la perspectiva feminista no tenia presència. L’hem anat incorporant els darrers anys i, en la nostra pràctica actual, cada vegada té més pes tot i que és força recent. En aquest sentit, fem formacions sobre el tema, hem elaborat un protocol contra les violències masclistes, donem espai a les reunions per parlar de com estem i, periòdicament, posem en comú com ens sentim i com estan funcionant dins el grup les dinàmiques de poder o les violències. També procurem facilitar la conciliació flexibilitzant horaris o fent ús del teletreball.

La participació de persones d’orígens diversos és una de les nostres assignatures pendents. Sí que hem tingut persones en pràctiques o, ara, tenim a l’equip una persona migrada, però no ho hem treballat activament.
Una ciutat que garanteixi tots els drets
Nosaltres treballem molt el dret a l’habitatge i està clar que la carestia de la vida impedeix fer una vida digna. El preu de l’habitatge és un dels principals obstacles que tenim a la ciutat. Grans, i també petits, propietaris han especulat i especulen amb l’habitatge. La manera com està organitzat el mercat de l’habitatge i els preus abusius són una part important del problema. Hem de desmercantilitzar els drets socials per assegurar-nos que es respectin. No pot ser que per gaudir del dret a l’habitatge hàgim de dependre del mercat immobiliari en més d’un 90% de casos, o que les administracions públiques gastin milions d’euros en els concerts educatius i no en l’escola pública.
Un actor que dificulta els canvis són els lobbys econòmics i les grans empreses que es pensen que l’espai públic és seu i l’entenen com un espai de negoci i no com un espai de vida. Un altre aspecte clau és el treball. Dedicar tantes hores a treballar no ens deixa l’espai necessari per a l’oci ni per la vida privada i familiar. Com a observatori ens dediquem a denunciar els abusos i a fer propostes i incidència en les polítiques públiques. Volem una ciutat que garanteixi tots els drets. És per això que reivindiquem models nous i no acceptem viure en una ciutat que ens fa morir joves.
Espais de coordinació
- La Red DESC-ESCRnet
- La Coalició Internacional de l’Hàbitat
- La Xarxa Mundial pel Dret a l’Alimentació i a la Nutrició
- La Plataforma DESC
- LaFede.cat
- Xarxa d’Economia Solidària (XES)
- El Grup ECOS
- La Plataforma Global pel Dret a la Ciutat
- La Xarxa per la Justícia Climàtica (XJC)