Mujeres Migrantes Diversas és una associació de Barcelona creada per treballadores de la llar i les cures hondurenyes que acull i acompanya a persones migrades des d’una perspectiva feminista comunitària, antiracista, anticapitalista y pro-LGBTI.
L’Associació Mujeres Migrantes Diversas va néixer al caliu de les mobilitzacions de protesta pel desfalc de l’assegurança social a Hondures que van tenir lloc a Barcelona el 2015. L’any següent, un grup de treballadores de la llar i les cures ens vam començar a trobar regularment per compartir preocupacions i concretar el projecte fins que, poc després, ens vam posar en marxa.
En l’actualitat, som un col·lectiu de dones hondurenyes i d’altres països de Llatinoamèrica que tenim com a objectiu acompanyar a altres dones en el procés migratori pel qual passem i vivim totes.

Ens basen en la solidaritat i el respecte de cadascuna de les identitats que poden formar part d’una persona retroalimentant-nos de coneixements i sabers, fent de la nostra pluralitat i diversitat la nostra identitat com a associació. Acompanyant-nos entre nosaltres creem espais d’empoderament i defensem els drets humans creant consciència sobre el nostre territori-cos i encaminant-nos cap al feminisme comunitari i el buen vivir.
Trencar el mur de la Llei d’Estrangeria
Dins del procés migratori, les persones ens trobem davant el mur que representa la Llei d’Estrangeria espanyola que ens criminalitza. Nosaltres veiem com ens exigien requisits per fer la regularització que eren difícils d’aconseguir. Els cursos de català, per exemple, eren tots entre setmana i els pocs que es feien el cap de setmana estaven plens i eren de difícil accés. Aleshores, nosaltres vam decidir sol·licitar uns cursos al Consorci per la Normalització Lingüística i vam crear nous espais de formació adequats als horaris de les treballadores de la llar i les cures. Cursos gratuïts, és clar.

Aquest primer pas ens va encaminar cap a fer altres tipus de formacions, xerrades, serveis d’atenció i acompanyament… Actualment, oferim informació i assessorament sobre tràmits d’estrangeria, empadronament, accés a la salut i denúncies d’assetjament laboral i de violència de gènere. També fem les classes de català i tallers d’alfabetització digital, sobre assistència legal i sobre gènere i diversitat sexual.
Tot el que fem té com a objectiu millorar les situacions personals i laborals, propiciar processos d’autonomia i fer créixer la solidaritat entre les dones migrants. Penseu que crear vincles i funcionar com a grup de suport mutu, cuidar-nos entre nosaltres, és molt important perquè les xarxes personals les tenim als països d’origen però no aquí.
Per reforçar el treball comunitari i aconseguir afrontar les adversitats derivades dels sistema capitalista depredador és imprescindible la feina en xarxa i, per això, treballem amb altres entitats i ens impliquem en campanyes com Regularización ya!

Nosaltres procurem ajudar a les persones en situació migratòria irregular en els seus processos de regularització, acompanyar casos de violència de gènere i facilitar l’accés als serveis públics però cal voluntat política per fer i portar a la pràctica els canvis necessaris. La falta de polítiques públiques que garanteixin els drets de les persones migrades i els de les treballadores de la llar i les cures és un gran problema i continuarem fent tot el que puguem per resoldre-ho.