Metzineres és una cooperativa sense ànim de lucre amb seu al barri del Raval de Barcelona que crea entorns d’aixopluc per a dones i persones de gènere no binari que usen drogues i sobreviuen a múltiples situacions de vulnerabilitat i violència.
L’objectiu de Metzineres és crear un espai on totes aquelles dones que estàn als marges se sentin còmodes, tranquiles i segures. Un entorn on puguin desplegar la seva creativitat, les eines de supervivència i estiguin valorades. El que Metzineres aporta és una llar en els marges. En els marges tot és possible. Es vere que moltes vegades xerram d’integrar-nos però integrar-nos a on? Nosaltres procurem arribar a persones amb multiples situacions de vulnerabilitat incloent treball sexual, sexe per supervivència, sensellarisme i sensesostre, entrades i sortides de la presó, persones atravessades per malestars físics, psiquiatritzades…
El que ens estàvem trobant és que aquestes dones i persones de gènere no binari, malgrat la seva situació, no arribaven o no accedien a cap circuit d’atenció. Si intenten accedir a serveis generalistes es topen amb l’estigma i la discriminació. Si van a serveis especialitzats en tema de drogues es troben un ambient totalment masculinitzat on les dones només representen un 15% del total d’usuaris d’aquest serveis. I si van als serveis de violències masclistes es troben que no poden accedir-hi pel simple fet d’utilitzar drogues.
Si aquests col·lectius es queden fora és que alguna cosa no estem fent bé. Metzineres és un espai on es tracta l’ús de drogues com una necessitat més de les dones i això ens permet arribar a tota aquesta població i veure que les drogues no eren el centre sinó una qüestió més. Les drogues es converteixen en el centre quan són l’única condició d’accés o la principal barrera d’accés als serveis.
Una mirada no punitivista des del feminisme interseccional i la reivindicació dels drets
Metzineres és un model d’abordatge. Naltros actuem des de la intervenció directa, des d’una lògica comunitària. No ens presentem com un servei sinó com a veïnes del barri que treballem i fem vida al barri. Com a projecte vam començar l’any 2017 i ens vam constituir com a cooperativa el 2020.
Actuem des d’una lògica que, tradicionalment, s’anomena de “reducció de danys”. A nosaltres, però, ens agrada més xerrar de “gestió del benestar o del malestar” perquè l’esforç és per intentar millorar la qualitat de vida a nivell emocional, psicològic i físic. Acompanyar en les necessitats bàsiques del dia a dia i intentar cobrir-les en la mesura que podem: alimentació, dutxes, descans durant el dia, espai de consum acompanyat…
Suport mutu i visibilització
El nostre acompanyament es basa en el suport mutu. Per nosaltres és fonamental que les més de 300 persones que formen part de Metzineres no siguin usuaries sinó participants. Totes són membres de Metzineres i cadascuna aporta segons els seus coneixements. Algunes tenen un coneixement més tècnic, altres més vivencial. Entre totes organitzem les activitats i procurem l’accés a teatre, música, fotografia… Fem sortides de tot tipus, des d’una calçotada a anar a una manifestació. Entenem que les necessitats bàsiques cobertes són el mínim per poder fer activisme. No pots lluitar pels teus drets si no tens aquestes necessitats cobertes.
També ens plantejem seriosament visibilitzar i fer investigació sobre una població que està completament invisibilitzada i que les poques vegades que es visibilitza és en uns termes que no li són propis. Per tant, posem molt esforç en generar noves mètriques i indicadors que surten d’allò que és rellevant per elles no per les institucions. L’objectiu sempre és anar a les causes estructurals d’exclusió. Les dones que són participants del projecte formen part del disseny, la implementació, el monitoratge i l’evaluació de totes les nostres actuacions. Crear aquests espais d’inclusió radical i demostrar que funcionen és rellevant.
Una lluita contra múltiples estigmes
Per naltros, els multiples estigmes que viuen les dones són un element important: putofòbia, drogofòbia, aporofòbia, masclisme, capacitisme… Estigmes que deixen fora a totes aquelles poblacions que no encaixen en l’ordre establert i que les situen en una lògica de supervivència. La meitat de les usuàries tenen experiència migratòria, un 20% són racialitzades i una mica més del 20% formen part de col·lectius LGTBIQ+.
Per altra banda, per nosaltres hi ha un altre element clau que és la guerra contra les drogues. Un mecanisme, una excusa, una cortina de fum que ha servit per justificar el control de fronteres, de mercaderies i de persones. No només és una guerra fracassada –fa més de 50 anys que dura i, cada vegada, hi ha més drogues i més població consumidora– si no que també invisiblitza el fet que totes les societats utilitzen drogues i s’ha convertit en un impediment que dificulta a les persones que usen drogues l’accés a la salut i al benestar.
Un espai propi per a dones i persones de gènere no binari
Des del primer moment varem veure que només tenint un espai propi per a dones i persones de gènere no binari on poder-nos mirar entre naltros –en un món que està completament masculinitzat– era molt important. L’equip de Metzineres està format només per dones i de persones de gènere no binari. La perspectiva feminista està present també en l’anàlisi continu de com fem les coses, de si el que fem té o no un impacte positiu. L’objectiu no era tant cobrir necessitats o donar serveis si no generar un espai segur. Un espai on puguin estar tranquiles, on puguin desplegar les ales i generar aquest vincle de suport mutu. La solitud i l’aïllament són les grans causes dels problemes que Metzineres acompanya. Som un espai on s’alimenta el sentiment de pertinença i el prendre decisions amb les companyes de manera horitzontal.