Som una organització feminista peruana compromesa amb la lluita pels drets humans i la igualtat de gènere, amb un enfocament intercultural i interseccional.
La raó de ser de Demus és la defensa dels drets humans, en particular dels drets sexuals i reproductius, promovent el seu lliure exercici i qüestionant el paradigma cultural hegemònic sobre les dones i la seva sexualitat.

Treballem per a promoure una societat justa i igualitària, on l’Estat garanteixi els drets humans, la igualtat de gènere i el respecte a la sobirania dels cossos i territoris. Busquem construir una societat lliure de violències com el patriarcat, el masclisme, el racisme i els fonamentalismes, i resistir a la mercantilització de les relacions humanes.
Actualment, l’equip de Demus el formen deu persones, nou dones i un home, que són professionals del dret, la psicologia, el treball social i la comunicació. Tenim la convicció que només la intervenció integral pot generar canvis transcendents que millorin la vida de les persones. Per això, en cadascuna de les nostres accions treballem de manera exhaustiva i interdisciplinària.
Trencar el silenci
L’origen de l’entitat el trobem l’any 1987 en un grup d’advocades joves que formaven part de l’organització Flora Tristán i que van anar desenvolupant una anàlisi crítica del món del dret. El seu objectiu inicial era treballar amb les dones dels barris populars de la ciutat de Lima. Una de les problemàtiques més grans que es troben en un inici és el silenci que impera al voltant de la violència que pateixen les dones i la creença que és un assumpte privat.
Des de Demus el que es planteja és que el problema és l’existència d’un sistema masclista i patriarcal i que cal canviar la manera d’abordar el tema de les violències contra les dones. S’introdueix el debat a l’opinió pública i s’impulsen investigacions, tallers i campanyes que ens van fer créixer com a entitat.
En aquell moment no existien polítiques públiques ni plans nacionals sobre la violència masclista. Per part de les dones hi havia una gran demanda de serveis i Demus engegarà, per exemple, la primera línia d’atenció telefònica per les víctimes de violència de gènere o els tallers de prevenció primària de la violència. El que es busca és oferir eines a la comunitat per saber què fer davant dels casos de violència sexual. Com prevenir-ho, com compartir-ho i com afrontar-ho. L’objectiu és que el teixit comunitari respongui organitzadament als casos de violència i a la seva prevenció.
La lluita per la transformació social
Per nosaltres, el feminisme és un moviment polític que busca la transformació social acabant amb les relacions inequitatives que existeixen avui dia. Al Perú, la desigualtat social és econòmica, política i també de gènere.
Qüestionem el sistema cultural hegemònic que oprimeix i mercantilitza cossos, sexualitats i territoris, proposant i lluitant per una política sexual feminista dins d’un Estat laic. Mantenim un diàleg estret amb els moviments LGBTIQ+ i socials, treballant per a garantir el reconeixement i la protecció dels drets humans de les dones i persones que s’identifiquen com a tals, en la seva diversitat, especialment de joves, nenes, indígenes, afroperuanes, lesbianes i trans.

Estem convençudes que el feminisme ha de respondre a les necessitats dels més desafavorits. No ens serveix un feminisme només acadèmic, ha d’estar connectat amb el fet comunitari. A Lima treballem sobretot als sectors populars de la ciutat. Promovem l’autoorganització i la creació de xarxa tot buscant que les dones perdin la por i es facin escoltar a l’hora d’exigir els seus drets. En aquest sentit, la Red de mujeres organizadas de Carabayllo és un exemple d’èxit que ens agradaria que es repliqui a altres barris de la ciutat.
Litigis estratègics
En l’àmbit de la defensa dels drets humans ens hem caracteritzat per l’aposta pels litigis estratègics i, quan al Perú no trobem justícia, anem al Tribunal Interamericà de Drets Humans. D’aquesta manera, hem aconseguit avanços en la jurisprudència i que l’estat peruà complís diverses sentències sobretot relacionades amb els drets de les dones i del col·lectiu LGTBI.

El que perseguim és la transformació de les relacions íntimes, econòmiques, socials i polítiques. Vivim en un sistema que reprodueix relacions desiguals i cal aprendre a qüestionar-lo. Les coses no canviaran d’un dia per l’altre, és una tasca a llarg termini, però cal començar-la!
Un context hostil
Estem treballant en un context molt dur. El Perú no ha superat les massacres del desembre de 2022. No hi ha justícia i sí, en canvi, molta impunitat. La tasca de les organitzacions de drets humans és molt difícil i ens enfrontem a una onada ultraconservadora i fonamentalista que ens vol fer retrocedir en drets bàsics.
Per nosaltres, ara mateix, és molt important la solidaritat internacional. Ens serveix per no trobar-nos soles i aïllades de la resta del món i per sentir-nos una mica més protegides davant les possibles represalies. Al Perú, el respecte a les persones, als moviments i a les mateixes institucions de l’estat no estan ni de lluny garantides. L’escenari és molt complex però continuem treballant i resistint tant com podem.