Colors de Ponent és l’associació de referència que acull i gestiona les demandes de les persones LGBTIQ+ a Lleida. Es va fundar l’any 2016 amb l’objectiu principal de reivindicar drets, denunciar agressions i donar visibilitat al col·lectiu.
Colors de Ponent va néixer per reivindicar la diversitat sexual i de gènere existent al nostre territori. L’associació s’articula en quatre eixos d’actuacions: l’acompanyament i les cures, la socialització amb la creació d’espais segurs per a la relació dels membres del col·lectiu, la visibilització i sensibilització de la societat a través de tallers, activitats i iniciatives; i la reivindicació i la lluita de i per les persones LGBTIQ+.
Per entendre tot allò que fem és important entendre com ens organitzem. D’una banda, hi ha l’assemblea de socis -que organitza els actes i activitats públics- i, d’altra banda, tenim un equip tècnic format per quatre persones -que fan totes aquelles feines que requereixen un bagatge professional o formatiu específic. Tot plegat, ve regit per la junta de l’associació que és l’òrgan directiu.
Activitats i projectes
L’assemblea organitza totes aquelles activitats públiques que nosaltres podem oferir i que treballen àmbits diversos: reivindicatius, polítics, culturals i també esportius. A més, l’assemblea ofereix una sèrie de grups de socialització oberts a tothom que organitzen les seves activitats -des d’un taller a una visita cultural- de manera autònoma. Actualment, en tenim cinc d’actius: joves, trans, dones, familiars de persones LGBTIQ+ i famílies amb infants trans. Recentment, també hem engegat les Trobades interculturals -que es fan cada divendres i estan destinades a persones LGBTIQ+ amb orígens diversos- que estan aplegant força gent i funcionen molt bé.
Després tenim un seguit de projectes -dels que s’encarrega l’equip tècnic- d’àmbit educatiu (tallers i formacions a escoles, instituts i universitats), social (acompanyament i assessorament per persones, entitats, empreses i institucions), laboral (programa d’inserció sociolaboral), memòria històrica (recuperació de la memòria del col·lectiu LGBTIQ+ a Lleida) i presons (programa a la presó de Ponent on fem atencions individuals i tallers grupals).
Lluita feminista
El feminisme és la nostra lluita. Naixem de la perspectiva feminista i és la base de totes les nostres actuacions. Qualsevol lluita LGBTIQ+ existent a les nostres ciutats no deixa de ser el reflex de l’evolució del moviment feminista que és on va començar tot.
La concepció social cisnormativa i heteronormativa i la manca de coneixement i contacte amb les realitats LGBTIQ+ dificulta molt que la gent entengui la necessitat d’avançar pel que fa a la diversitat sexual i de gènere. A més, en els darrers anys, els discursos d’odi provinents de l’extrema dreta estan calant en certs sectors poblacionals que veuen el món LGBTIQ+ com un enemic que fa perillar el model tradicional de vida.
Tenim clar que la col·laboració i el contacte constant entre entitats i moviments de la ciutat és essencial per sumar forces i ser conscients de la resta d’opressions i lluites que existeixen més enllà de nosaltres. Les entitats no ens podem aïllar. Com més solidaritat i col·laboració hi hagi entre els diversos moviments de la ciutat, més avançarem.