Cecosesola és un espai de trobada on fem vida activa més de 50 organitzacions comunitàries veneçolanes, integrades en una xarxa de producció de béns i serveis que reuneix més de 23.000 associats provinents dels sectors populars.
Cecosesola es va constituir el desembre de l’any 1967 a Barquisimeto (Veneçuela) com un organisme d’integració cooperativa. Cadascuna de les cooperatives o associacions civils integrades a Cecosesola -actualment som més de 55 membres- funcionen amb les seves pròpies regles. Es tracta, per tant, d’un organisme completament descentralitzat.
Avui dia, som al voltant de 1.300 treballadores i treballadors associats que gestionem directament les activitats econòmiques quotidianes de Cecosesola a través d’una participació oberta i sense jerarquies.
A través de la nostra xarxa desenvolupem una gran varietat d’activitats com ara: producció agrícola, producció agroindustrial en petita escala, distribució d’aliments, serveis funeraris, de salut i d’estalvi i préstec.
Un procés educatiu
Un dels elements que considerem més interessants i que és una característica definitòria del nostre projecte és que ens autodenominem com a procés educatiu. Si bé tenim un seguit d’activitats econòmiques, el que dona sentit a la nostra proposta és aquest procés educatiu de transformació personal i col·lectiva fonamentat en l’equitat, el suport mutu i la responsabilitat.
Tenim cinquanta-cinc anys de recorregut però nosaltres sempre diem que el nostre moviment tot just està començant. Som un moviment dinàmic, en constant evolució i sempre obert a la incorporació de noves persones. Anem construint acords i decisions consensuades, donant-nos la llibertat que qualsevol pugui prendre decisions i fent-nos responsables de les conseqüències d’aquestes.
La importància de les cures
Cal dir que parlem d’un procés on hi ha molts alts i baixos perquè els que el tirem endavant som persones. I, és clar, som persones amb els seus problemes dins i fora de la feina. El primer que procurem és cuidar les relacions quotidianes entre companyes promovent la solidaritat, el companyonia, la no-competència i la no-jerarquia.
Mensualment, organitzem el que anomenem Trobades vivencials. És un espai de trobada que dura una setmana i on cinquanta persones de la xarxa convivim al camp i participem de les tasques d’un grup de producció de la xarxa. A banda, setmanalment, fem una reunió de gestió cooperativa i una altra reunió de cada espai de treball. Són moments de cura dedicats a parlar de la nostra quotidianitat i de com estem i ens comportem entre nosaltres. És com ens relacionem en el dia a dia el que ens fa ser el que anem essent.
Les fires de consum familiar
L’any 1983 vam començar a organitzar les fires de consum familiar, on ens integrem productors i consumidors. Actualment, ja tenim 26 punts de distribució d’aliments, la majoria dels quals funcionen a la ciutat de Barquimiseto. En aquestes fires, cada setmana més de 120.000 famílies adquirim productes de consum bàsic per a les nostres llars, amb preus al voltant del 30% per sota dels circuits comercials habituals. En conjunt, distribuïm setmanalment unes 500 tones de verdures i 620 tones de queviures.
Tots els punts de distribució són abastits pels grups de productors agrícoles i per les unitats de producció artesanal d’aliments i articles de neteja que formen part de la nostra xarxa. Entre totes i tots, fem la planificació i ens posem d’acord en els preus basant-nos en els costos reals que presentem els i les productores sense guiar-nos pels preus del mercat.
La xarxa funerària
La nostra activitat funerària es va iniciar l’any 1967, en un context on ja els costos de les funeràries privades eren molt alts. Com a projecte, naixem, doncs, d’una necessitat bàsica compartida i amb l’objectiu de crear un servei comunitari basat en la solidaritat i el suport mutu.
Les cooperatives integrades en la Xarxa Funerària, tenim un fons solidari on participem més de 20.000 famílies. Totes fem una petita aportació setmanal que, en el futur, servirà per a garantir el servei funerari de fins a nou familiars.
La xarxa de salut
És una experiència comunitària, autogestionada i integral que vam iniciar fa dues dècades. Actualment, la integrem vuit organitzacions que mantenim sis consultoris cooperatius -situats en barris populars de la ciutat de Barquisimeto- i un Centre Integral Cooperatiu de Salut (CICS), on prestem serveis com ara cirurgia, hospitalització i els exàmens diagnòstics més especialitzats. Les organitzacions ens complementem, responent a les necessitats de la xarxa, per oferir el ventall més ampli possible de serveis per la comunitat a preus solidaris.
La xarxa d’autofinançament
El 1993 vam crear el nostre fons per a préstecs col·lectius. Un fons que gestionem i nodrim amb l’aportació periòdica de les diferents organitzacions integrades com a Xarxa Cecosesola. Amb una taxa d’interès mínima, aquest fons contribueix al desenvolupament de projectes definits per les diferents àrees de treball del moviment cooperatiu integrat en la Xarxa Cecosesola. Tenim un espai de trobada bimensual, on compartim les diferents situacions econòmiques de les organitzacions i on s’avalen col·lectivament els finançaments necessaris.
Oferir préstecs s’ha convertit en una tasca complexa al nostre país sobretot a causa de la inflació. Això ens ha portat a buscar alternatives com ara la dolarització dels nostres estalvis, un mecanisme de supervivència davant la situació que enfrontem. També hem hagut de crear mecanismes de suport mutu addicionals que són, sobretot, activitats col·lectives puntuals de venda per aconseguir ingressos extra que permetin reduir la descapitalització provocada per la inflació.