El Bicibús és un recorregut en bicicleta que permet a infants i famílies anar de casa a l’escola i, alhora, promoure entorns més segurs i saludables als barris de la ciutat.
Bicibús Eixample va començar formalment el mes de setembre de l’any 2021 amb la línia Sant Antoni que comença a la plaça Conxa Pérez i que puja per Entença, un carrer on hi ha tres escoles de primària i una llar d’infants. Aquest carrer té trams amb tres i quatre carrils destinats als cotxes i nosaltres el que reivindiquem és la seva pacificació. Volem un carril bici segur, prou ample i segregat, que faciliti arribar a les diferents escoles amb bicicleta. Les famílies estan molt motivades i, actualment, aquesta línia mou entre 150 i 200 persones.

El projecte de Bicibús Eixample té els seus antecedents en la feina de dues entitats: Camí Amic –un projecte comunitari d’educació en valors cívics i ambientals que treballa a l’Esquerra de L’Eixample i a Sant Antoni des de fa vint anys– i Canvis en cadena –un programa educatiu, col·laboratiu i comunitari per promoure l’ús de la bicicleta que van iniciar dues mestres de Vic l’any 2018. El primer Bicibús de Barcelona va ser el de Sarrià, després va venir el nostre i, ara, se n’han impulsat de nous a Diagonal, a la Dreta de L’Eixample, a Ciutat Vella, a Sant Andreu… L’allau de propostes de diferents assemblees de famílies de la ciutat ha permès crear un grup motor que facilita l’impuls i la coordinació de les diferents iniciatives.
Acabar amb les autopistes urbanes
Al nostre districte el factor més important que dificulta fer de la ciutat un espai més vivible és el trànsit rodat. Cada dia 600.000 cotxes creuen l’Esquerra de L’Eixample. Hem acabat tenint autopistes urbanes. És infernal. Si mires les dades de contaminació es veu que sempre estem en vermell. La pol·lució i la contaminació acústica impedeixen que el veïnat pugui fer ús del carrer.
Altres elements a tenir en compte són l’espai que ocupen cotxes i motos quan estan aparcats i també les terrasses de bars i restaurants. Quan retires tot això de l’espai públic és quan, per exemple, els infants poden tornar a reapropiar-se dels carrers i els veïns troben un espai agradable on mantenir una conversa o prendre la fresca.

Projectes com el Bicibús generen xarxa i comunitat. Som veïnes i veïnes i, en trobar-nos, veiem que tenim unes reivindicacions comunes. Al nostre barri no s’hi pot viure de manera saludable. Sobrevivim com podem entre el soroll i la contaminació. És irrespirable. Les dades d’asma infantil en entorns contaminats, per exemple, no han fet més que pujar.
Mobilitat sostenible per a totes
En l’ús de la bicicleta com a mitjà de transport hi ha una bretxa de gènere molt clara. La majoria dels que la fan servir són homes, joves i blancs. Amb el Bicibús hem aconseguit trencar aquesta tendència i hi ha paritat entre les persones que hi participen. També té un efecte empoderador i ha decidit a molta gent -petita i gran- a fer ús de la bici més enllà dels trajectes entre casa i l’escola. La mobilitat sostenible ha de ser inclusiva si no no té sentit i continuarem essent dependents del vehicle de motor.