L’Ateneu Popular 9 Barris és un centre sociocultural públic que funciona segons el model de gestió comunitària. L’entitat aposta per ser un projecte que contribueixi a la transformació social mitjançant la cultura, la intervenció i la vinculació amb el territori.
L’Ateneu Popular 9 Barris és un projecte social, educatiu, polític i comunitari. Va néixer l’any 1977 fruit de l’ocupació d’una fàbrica d’asfalt propietat de l’Instituto Nacional de Industria sota el lema “Salvemos nuestros pulmones”. L’objectiu era tirar endavant un projecte cultural en un moment en què el barri patia moltíssimes mancances. És en aquest context de lluites múltiples per l’educació, l’habitatge, les condicions laborals… quan apareix, com un dret més a defensar, el dret a la cultura.

Al llarg dels seus 45 anys d’història, l’Ateneu ha passat per diverses fases. L’etapa més assembleària, el moment en què s’aposta perquè les administracions comencin a reconèixer l’espai i el moment en què la titularitat de l’equipament passa a ser municipal i s’inicia l’actual model de gestió comunitària veïnal. Aquest model -on conviu una part professionalitzada i una part activista- el sostenen veïns, artistes i artistes que són veïns i veïns que s’han fet artistes.
El circ ha estat i és una de les grans potes del projecte. Les característiques de l’espai -amb els seus sostres altíssims- van atraure de seguida a grups de joves que venien a assajar. Amb el temps, l’Ateneu s’ha convertit en un centre de referència en aquest camp des d’on s’impulsen produccions pròpies d’espectacles, l’escola de circ o els tallers. També és la via d’entrada a l’ateneu per la canalla del districte que participa en els tallers de circ des dels casals infantils, les escoles i els instituts.
Mirada feminista
9 Barris va ser un dels primers districtes on es van crear vocalies de dones a les associacions de veïns i hi ha una tradició de lluita feminista i de participació de les dones. Els darrers anys, per sort, l’onada feminista ens ha portat a treballar seriosament aquest tema i a incorporar-lo en el dia a dia. La importància de les cures, per exemple, s’ha traduït en la creació d’un grup específic de treball. Avui, aquesta mirada feminista està present des de la dinàmica de les assemblees fins a la manera en què es configura l’equip remunerat de treball. També ho tenim en compte en el disseny de les activitats i promovem jornades i tallers per reflexionar i incorporar la mirada de gènere i les cures dins l’àmbit de la creació artística.
Una escola de vida
L’Ateneu és també un actor polític que forma part del teixit veïnal del districte i participa tant en les reivindicacions socials com en els projectes que van naixent fruit d’aquesta xarxa com els plans comunitaris o la cogestió de nous equipaments.
Per molta gent l’Ateneu ha estat una escola de vida. A molts dels nanus, adolescents i adults que hi hem participat ens ha canviat personalment en moltes coses, ens ha estructurat el cap, ens ha fet sentir útils i valorats i, per tant, ens ha donat dignitat. Treballant juntes hem après a tenir aquesta mirada comunitària, a ser crítics i a dir “no” quan cal.

Des de la perifèria -i lluny del model dels equipaments culturals faraònics- l’Ateneu ha aportat a aquesta ciutat una altra manera d’entendre la cultura. I, també -des d’aquesta manera d’entendre la cultura, l’educació i l’activisme- l’Ateneu ens fa avançar cap a la justícia social.
Reptes i propostes
L’Ateneu no treballa en clau de “servei” sinó de procés d’emancipació on la gent que s’hi incorpora és el que el fa créixer. En aquest sentit, un dels reptes que tenim és la participació de persones d’orígens diversos més enllà de l’etapa escolar. És una qüestió que, al districte, moltes entitats ens plantegem i que relacionem amb la precarietat que pateix molta gent i que ens explica, en bona part, perquè costa tant aconseguir aquesta participació. Per aquesta raó, defensem la creació d’una renda bàsica com una eina que ha de permetre a tothom cobrir les necessitats bàsiques i disposar de temps. Un temps imprescindible per fer possible la participació de la gent -migrada i no migrada- en projectes que busquen la transformació social des de diferents àmbits.