Aigua és vida és una entitat que treballa per una gestió no mercantil de l’aigua a Catalunya i defensa que els serveis públics de l’aigua s’han de regir per paràmetres d’eficàcia social, ambiental i econòmica.
Aigua és vida és una plataforma creada l’any 2011 amb l’objectiu de defensar l’aigua com a bé comú i que agrupa una cinquantena d’organitzacions diverses com ara associacions de veïns i veïnes, sindicats, entitats ecologistes o de solidaritat internacional, entre d’altres.
A Aigua és vida, treballem, principalment, en dues línies: la millora dels ecosistemes aquàtics i la garantia del dret humà a l’aigua. És a dir, per una banda, ens fixem en la protecció i millora de la qualitat i quantitat d’aigua que tenim als nostres rius i aqüífers, i, per altra, en la gestió que es fa d’aquesta aigua tot impulsant processos de remunicipalització amb participació i control de la societat civil. Per nosaltres, la gestió del cicle integral de l’aigua i els seus serveis públics associats no ha de ser considerada una qüestió d’experts, és una qüestió que afecta a tota la ciutadania, per tant, tothom ha de tenir-hi accés.
Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament
Les persones no poden viure sense aigua. Hi ha un consum mínim que ha de ser garantit a tots els éssers humans, i aquest accés no pot estar condicionat a la capacitat de pagament de les persones usuàries ni per l’ànim de lucre dels operadors privats.
Precisament, la plataforma Aigua és vida neix com a resposta a l’anunci de la privatització de l’empresa pública Aigües Ter-Llobregat. A això, si sumava la descoberta que molts municipis de l’Àrea Metropolitana de Barcelona no tenien en regla els contractes que regulen les concessions d’aquest servei.
Des de l’inici, lluitem per uns serveis gestionats públicament, on l’objectiu no sigui generar dividends. La gestió pública permet la reinversió dels beneficis en la millora del sistema d’aigua i sanejament i en l’adaptació a les necessitats socials del moment, sense anteposar els beneficis econòmics sinó responent a les necessitats de les persones.
La lluita contra els operadors privats
Pensem que la implementació del Dret Humà a l’Aigua i al Sanejament no pot estar sotmès a criteris econòmics. Els operadors privats i els canvis en les lleis que compliquen la gestió pública són una de les principals barreres que dificulten els nostres objectius. A banda, és clar, topem, amb les anomenades polítiques d’austeritat i amb un model econòmic basat en el turisme i en el desenvolupament immobiliari i de grans infraestructures que suposen un gran consum d’aigua.
Per nosaltres, la pràctica de l’activisme i la desobediència civil són eines fonamentals per assolir canvis. Denunciar, pressionar empreses i institucions, difondre la informació són part fonamental de la nostra tasca.
Al llarg d’aquests anys hem aconseguit posar a l’abast de la gent tot un seguit de dades que no estaven disponibles i que, un cop arriben a la ciutadania, generen iniciatives, sovint en l’àmbit local, que qüestionen el model de privatització i plantegen alternatives. Aquest és el nostre objectiu i seguim treballant per visibilitzar i generar canvis respecte a la greu situació en què ens trobem amb el tema de l’aigua.