L’Assemblea de Barris pel Decreixement Turístic (ABDT) agrupa col·lectius i plataformes veïnals de Barcelona que lluiten per acabar amb la turistització de la ciutat i de la seva economia.
L’ABDT som una assemblea de persones preocupades per la turistització de Barcelona que lluitem per aturar aquest procés amb l’objectiu que la ciutat continuï essent un lloc per viure-hi i no per viure’n.
L’any 2015 el col·lapse de barris com els de Ciutat Vella o la Sagrada Família era evident i insostenible. Volíem solucions i ens vam començar a trobar per determinar i treballar sobre una sèrie de punts que ens permetessin revertir la situació. L’ABDT neix, doncs, com a xarxa o espai de coordinació de diferents col·lectius de tota la ciutat, sobretot d’àmbit barrial.

La conclusió d’aquests primers debats van ser que l’única opció era el decreixement turístic. Les molèsties que provoca el turisme als veïns ja eren molt greus –sorolls, impossibilitat de descansar, pujada de preus dels habitatges, pèrdua de teixit comercial i veïnal…– i decidim organitzar-nos mitjançant assemblees de barri. Des d’aquests espais hem promogut fòrums veïnals per debatre i buscar solucions conjuntes entre les persones afectades.
Una indústria turística extractivista
La nostra feina més visible són un seguit d’accions contra els creuers, el bus turístic… La voluntat és exposar a totes aquelles empreses de la indústria turística que exploten el territori. Són empreses tant d’aquí com de fora que exploten tant l’espai públic com els seus treballadors i l’objectiu és fer-ho evident.
Ens enfrontem a una indústria turística extractivista que només pensa a fer diners a qualsevol preu i que no respecta ni a qui viu al territori ni a qui treballa per ells. Fa falta un decreixement i un canvi de sistema. La pandèmia ha fet evident la vulnerabilitat de l’economia turística.

Avui s’està demostrant que la indústria turística, que sempre s’ha venut com neta i no contaminant, és nociva per la ciutat i per la salut de qui l’habita. En particular, els creuers són literalment fàbriques flotants -amb les seves xemeneies expulsant gasos contaminants cap a l’atmosfera i afectant greument la salut de la població dels nostres barris- i no haurien de tornar a circular mai més.
Ciutats a mida de la gent que hi viu
Amb una dinàmica continuada de superació de rècords d’activitat i fluxos turístics any rere any, la proclamada riquesa que el turisme portaria a la població queda totalment desacreditada quan veiem com les treballadores i treballadors del sector turístic es troben entre les més afectades per la pandèmia. Plantejaments com tornar a apostar pels creuers o ampliar aeroports són a la vegada la negació de la realitat de l’emergència climàtica i un atac directe a l’interès públic, l’oposat a posar la vida al centre.
Volem una ciutat que no estigui basada en el monocultiu turístic, que no depengui d’aquesta indústria per sobreviure. No podem enfocar la ciutat cap als visitants que venen a passar uns dies i anar posant pedaços als problemes de la gent que hi viu. Nosaltres treballem per una ciutat on les necessitats dels seus habitants estiguin plenament cobertes.