Presentació
Ciutats Vivibles neix del viatge engegat per l’Associació Entrepobles l’any 2012 per explorar el camí que en els feminismes, i ara també en els ecologismes, resumim com a “posar la vida en el centre” o ”el bon viure”.
Ciutats Vivibles I
Ciutats Vivibles I comença treballant entorn dos eixos: el context i la ciutat relacional. Al llarg del procés, els ampliem amb la ciutat diversa, saludable, i genealògica. De fet, tot el que ha sorgit (i sorgirà) entorn Ciutats Vivibles és una construcció col·lectiva amb els col·lectius que lliuten pel dret a la ciutat.
Hem volgut desenvolupar un treball que ens ajudés a empoderar-nos individualment i col·lectiva; fomentar xarxes i transferència d’experiències i coneixements entre moviment feminista i entitats d’àmbit veïnal; difondre la perspectiva feminista; i contribuir a aflorar la diversitat de formes de viure, moure’s i sentir la ciutat. Tot això, posant en relació Barcelona, d’altres ciutats de Catalunya i del continent Americà. I aconseguir, així, donar llums, més que no pas ser exhaustives, sobre els aspectes escollits per al nostre treball, a partir de les diferències que creuen les nostres vides.
Perquè la ciutat som nosaltres. Apropiem-nos-la, transformem-la, revisem-la i exigim allò que considerem. Per a fer-ho, escollim donar centralitat a les pràctiques feministes i ecologistes per una nova ciutadania (la ciutadania). Omplim els nostres ulls de la diversitat que ens habita, i aboquem-la sobre la ciutat.
Els recursos treballats durant aquest procés (llibre, documental i jornades) trobareu les temàtiques desenvolupades.
Ciutats Vivibles II
Ciutats vivibles II dona continuïtat al procés partint del desig de construir una ciutat cuidadora de totes les persones que l’habiten, incidint en el model de ciutat que volem, enfortint, per una banda, els col·lectius que lluiten pel dret a la ciutat front l’extractivisme urbà, i per l’altre, reforçant l’acció política i comunitària d’associacions veïnals i dones migrades, incloent la perspectiva feminista i antiracista en els seus quefers. Partint d’una perspectiva feminista i antiracista, fomentant l’enxarxament i difusió de les experiències locals per una ciutat vivible, diversa i inclusiva i intercanviant els aprenentatges amb xarxes d’Amèrica Llatina.
L’extractivisme urbà a Barcelona ha debilitat l’exercici del dret a la ciutat. El dret a una vida digna per totes es veu vulnerat per interessos financers internacionals, els mateixos que vulneren el dret al territori als països que acompanyem a Amèrica Llatina i on sofreixen les conseqüències de l’extractivisme en totes les seves formes.
Els feminismes tenen un paper transformador en el model de ciutat. Reconeixen les necessitats vers la ciutat, en la lluita pel habitatge, a migrar, contra la precarietat laboral i ambiental, pel dret a una vida lliure de violències. Les dones –migrants- enxarxades al Nord Global esdevenen les protagonistes de la resistència contra el model extractivista urbà.
El processos de Ciutats Vivibles compten amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona, l’AMB, la Generalitat de Catalunya i l’Ajuntament de Vilafranca així com amb la col·laboració de diferents organitzacions (vegeu els enllaços d’interès en aquest bloc). Progressivament però les persones i col·lectius involucrats han anat augmentant, i Ciutats Vivibles continua recorrent camí més enllà del projecte inicial.
Si us interessa, trobareu els materials en el bloc de recursos. I si voleu programar un docu-fòrum, presentar el llibre, fer un seminari, un taller o simplement posar-vos en contacte amb nosaltres, escriviu a: educacio@entrepobles.org
Per 2024, esperem continuar amb Ciutats Vivibles III.
La ciutat som nosaltres. És nostra. Apropiem-nos-la, transformem-la, revisem-la i exigim allò que considerem. Per a fer-ho, cal donar centralitat als plantejaments feministes i ecologistes per una nova ciutadania (la ciutadania). Omplim els nostres ulls de la diversitat que ens habita, i aboquem-la sobre la ciutat.